Sunday 25, February 2018
   
Text Size

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΕΙΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1209_01Η κρητική διατροφή αποτελεί πλέον σήμερα ένα διατροφικό πρότυπο ευρέως γνωστό. Ήδη από τις πρώτες έρευνες που έγιναν, αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπιστώθηκε η μακροβιότητα των Κρητικών, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού από καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Περισσότερα ...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΥΓΕΙΑ

emfoodoflife_2x2_b_top.ashx
Σε μια εποχή που οι διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, λόγω των επιπτώσεων της διατροφής μας στην υγεία μας, στη μακροζωία και στην διαρκώς αυξανόμενη παχυσαρκία του μέσου Δυτικού, οι Κρητικοί χαμογελάνε ικανοποιημένοι από την διατροφική τους παράδοση και τα επιτεύγματά τους.

Ο μάγειρας...

arxaiaΣτο έργο το Διονύσιου " Θεσμοφόρος", ο μάγειρας λέει: Σε ευχαριστώ που μου εξήγησες, Σιμία, από πρίν, γιατί ο μάγειρας πρέπει να γνωρίζει ποιοι θα φάνε το φαγητό που θα μαγειρέψει, πρίν καν αχίσει να το ετοιμάζει. Ο μάγειρας πάντα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει σε ποιούς πρόκειται να προσφέρει δείπνο. Διότι ο σωστός μάγειρας πρέπει να προσέξει με ποιό τρόπο θα παρασκευάσει, πως θα επιβλέψει, πώς θα παρουσιάσει κι αν δεν ενδιαφερθεί για όλα αυτά είναι ψήστης και όχι μάγειρας. Ψήστης και μάγειρας δεν είναι το ίδιο. 'Οπως δεν είναι στρατηγός όποιος καλείται να διοικήσει ένα στράτευμα. Στρατηγός είναι αυτός που προβλέπει και αποτρέπει...

Ο μάγειρας πρέπει να ξέρει για το σύμπαν, πότε δύουν τα άστρα, πότε ανατέλλει ο ήλιος, πότε η μέρα είναι πιο μεγάλη και πότε γυρίζει σε πιο μικρή και σε ποιά ζώδια βρίσκεται κάθε φορά. Γιατί όλα τα φαγώσιμα ανάλογα με τον καιρό δίνουν διαφορετική απόλαυση.΄Οποιος λοιπόν, κατέχει όλες αυτές τις γνώσεις, τις χρησιμοποιεί. Αν τις αγνοεί, δεν ξέρει τι κάνει..

Βιβλιογραφία: "Στα συμπόσια των Αρχαίων"

Μαρίνα Αννίνου - Γιάννης Λεμονής

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Αρχαία εποχή 800 π.Χ. - 400 μ.Χ.
Πρωταρχικός σκοπός της αναζήτησης της τροφής εξακολουθούσε ακόμη να είναι η ανάγκη επιβίωσης. Μέσω αυτής της ανάγκης αναπτύχθηκε με τον καιρό η απόλαυση της τροφής.
Η κλασσική Ελλάδα (800 π.Χ. - 400 μ.Χ.) ήταν το θεμέλιο της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού. Η σκέψη μας, οι τρόποι μας και οι προσωπικότητες είναι ακόμη και σήμερα επηρεασμένες από τις αρχές που οι Έλληνες ανακάλυψαν και θεμελίωσαν από τον 6o αι. π.Χ.
Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός και δάσκαλος της ιατρικής Ιπποκράτης (περίπου 460 - 377 π.Χ.) ήταν υποστηρικτής της σωστής διατροφής. Γνώριζε ήδη την σπουδαιότητα της διατροφής σε σχέση με την υγεία.
Οι Ρωμαίοι επίσης οι οποίοι ενσωμάτωσαν κατά τη ροή του χρόνου στην δική τους χώρα ολόκληρη την Ευρώπη, μέρος της βόρειας Αφρικής, κράτη απο την Ανατολή ως την Ερυθρά θάλασσα και τον Περσικό κόλπο χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες ως δασκάλους σ' όλες τις καλές τέχνες. Στην κοντινή Ανατολή ανθίζει το εμπόριο και αναπτύσσονται μεγάλες μητροπόλεις που ασχολούνται μ' αυτό. Μαζί με το χρυσό και το μετάξι εμπορεύονται μπαχαρικά και τρόφιμα όλων των ειδών.       
                                                                                                                           Περισσότερα ...

Όσιος Ευφρόσυνος, ο προστάτης των μαγείρων

photo1ec48ea27d0f5f4a94tk71

Tη αυτή ημέρα μνήμη του Oσίου Πατρός ημών Eυφροσύνου του μαγείρου.

* Ήνεγκε παν δύσοιστον ευψύχως βάρος, Θείας ο Eυφρόσυνος ηδονής χάριν. Oύτος εγεννήθη από αγροίκους και χωρικούς γονείς. Kαι ανατραφείς με ιδιωτικήν και απαίδευτον ανατροφήν, ύστεροναπήλθεν εις Mοναστήριον. Kαι ενδυθείς το μοναχικόν σχήμα, έγινεν υπηρέτης των Mοναχών. Eπειδή δε εκαταγίνετο πάντοτεεις το μαγειρείον ως άγροικος, εκαταφρονείτο από όλους τους Mοναχούς και επεριπαίζετο. Πλην υπέφερεν ο μακάριος όλας τας καταφρονήσεις με γενναιότητα καρδίας και σύνεσιν, και με ησυχίαν του λογισμού, χωρίς να ταράττεται όλως. Διότι, αγκαλά και ήτον ιδιώτης κατά τον λόγον, όμως δεν ήτον ιδιώτης και κατά την γνώσιν. Kαθώς τούτο θέλει αποδείξει καθαρά το εξής ρηθησόμενον. Eις το Mοναστήριον γαρ εκείνο, οπού ευρίσκετο ο αοίδιμος ούτος Eυφρόσυνος, εκεί ήτον και ένας Iερεύς φίλος του Θεού, όστις επαρακάλει προθύμως διά να του φανερώση ο Θεός τα αγαθά, οπού μέλλουν να απολαύσουν οι αγαπώντες αυτόν.

Λίγα λόγια για το ψωμί

Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκεύαζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμα- θαν να τούς καβουρδίζουν.

Περισσότερα ...

Κανέλα...πιο πολύτιμη και από το χρυσάφι...

 Η ιστορία του εσωτερικού φλοιού του αειθαλούς δέντρου με την ονομασία Κιννάμωμο (κοινώς κανέλλα) εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, όπου εθεωρείτο πολυτιμότερο και από το χρυσάφι. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο φλοιό για θεραπευτικούς σκοπούς και ως αρωματικό στοιχείο στα εδέσματα τους, αλλά ήταν για αυτούς ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά ταρίχευσης.Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιελάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίππης και γαστροπεπτικών προβλημάτων. Ένα   πολύ   συγγενές   με   το   δένδρο   Κιννάμωμο,   το   Rou Gui(Cinnamomum cassia),  καταγόμενο  από την  Κίνα  και  Ιαπωνία, χρησιμοποιείται με   παρόμοιες  θεραπευτικές   ιδιότητες  με  την κανέλλα- ως Yang τονωτικό.

Περισσότερα ...


ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

ADS

ΦΟΡΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ