Warning: assert() [function.assert]: Assertion failed in /home/chefcret/public_html/libraries/loader.php on line 3
Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης - Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης
Παρασκευή 20, Οκτώβριος 2017
   
Text Size

Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης

Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 17:10

Ντουέτο από Κρητικό αρνάκι γάλακτος

by ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Credits:

συνταγή:CHEF ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΥΡΑΣ

Υλικά
Για το αρνί με μέλι και θυμάρι

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι κομμένο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κρεμμύδια
  • 1 πράσο το λευκό μέρος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 0,5 λίτρο κρασί μαντηλάρι
  • 1,5 λίτρο ζωμό από ζυγούρι
  • 2 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας αλατοπιπερωμένο μαζί με τη μπόλια του να θωρακιστεί. Αφαιρούμε το κρέας, βάζουμε το μέλι και σβήνουμε με το κρασί αφήνοντας να βράσει μέχρι να μείνει το 1/3. Σε κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο, το κρέας, τα αρωματικά και το κρασί απ το τηγάνι. Βάζουμε και το ζωμό και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία με καπάκι για 30 – 40 λεπτά. Στήνουμε στο πιάτο με σάλτσα, φρέσκο ελαιόλαδο και Κρητικά αρωματικά.

Για τον ξινόχοντρο με ντομάτα

  • 200 γραμμάρια ξινόχοντρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Λίγο πράσο το λευκό μέρος
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 καρότο
  • 2 κοτσάνια σέλινου
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους και αποφλοιωμένη
  • 600 ml φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με τον ξινόχοντρο ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζωμό μέχρι να ψηθεί. Τοποθετούμε δύο κουταλιές στο πιάτο.

Για τα κεμπάπ με κύμινο και πορτοκάλι

  • 0,5 κιλό αρνίσιο κιμά
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κολίανδρο
  • ½ κουταλάκι πάπρικα
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε τα κεμπάπ και τα περνάμε σε ένα κλωναράκι δεντρολίβανο. Ψήνουμε στη σχάρα. Τοποθετούμε το ανθόγαλο σε σωληνάριο μιας χρήσης και απλώνουμε στο πιάτο. Επάνω βάζουμε και τα κεμπάπ.

Last modified on Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 19:01
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 17:12

Κοτόπουλο φιλέτο με λαχανικά

by ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

συνταγή:CHEF ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΠΑΣ

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 τεμάχια κοτόπουλο φιλέτο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 πατάτα
  • 1 κολοκύθι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 50γρ. τζίντζερ
  • 1 μεγάλο λεμόνι


Εκτέλεση

Βράζουμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε σε μπαστουνάκια -όχι πολύ βρασμένα να λιώσουν- με τον αποφλοιωτή κόβουμε μια μακριά λωρίδα από ένα αγγούρι και δένουμε τα μπαστουνάκια λαχανικών. Ψιλοκόβουμε για την σάλτσα το κρεμμύδι το σκόρδο και το τζίντζερ σοτάρουμε σε ελαιόλαδο και σβήνουμε με κρασί. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Ψήνουμε το κοτόπουλο στον φούρνο ή στο grill και στήνουμε όπως στη φωτογραφία.

Last modified on Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 19:01
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 17:15

Τόνος σχάρας με κρητικά χόρτα

by ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

συνταγή:CHEF ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΠΑΣ

Υλικά

  • 250γρ. φρέσκος τόνος
  • διάφορα κρητικά χόρτα
  • 2 καρότα μέτρια
  • 2 παντζάρια μέτρια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • χαρουπόμελο
  • χυμό αγουρίδας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κρασί
  • 3 φύλλα γαλέτα

Εκτέλεση
Bράζουμε τα λαχανικά σε τρεις διαφορετικές κατσαρόλες για να τα προετοιμάσουμε για την παρασκευή της τριλογίας του πουρέ. Αφού βράσουν, τα πολτοποιούμε χωριστά στο μπλέντερ με λίγο βούτυρο, προσθέτοντας λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι. Φιλετάρουμε το ψάρι και το κόβουμε με το κουπάτ σε τρία ίσα τεμάχια, στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στα φιλέτα και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για 5 έως 7 λεπτά.

Σερβίρισμα
Για το σερβίρισμα τοποθετούμε τους πουρέδες ανάμεσα στα φύλλα γαλέτας και τα χόρτα ανάμεσα στα φιλέτα του τόνου τέλος περιχύνουμε με τη σάλτσα τα φι­λέτα του τόνου με τα χόρτα.
Για την παρασκευή της σάλτσας μας, σε ένα βαθύ με­ταλλικό σκεύος σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε το χα­ρουπόμελο προσθέτοντας σιγά-σιγά τον χυμό αγουρί­δας έως ότου ομογενοποιηθούν.
Στο τέλος σοτάρουμε τα χόρτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με λίγο λευκό, ξηρό κρασί. Λίγο πριν κατεβάσουμε τα χόρτα από τη φωτιά προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο.

Last modified on Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 19:00
Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 17:15

Δροσερή σαλάτα με σιτάρι και λαχανικά σε σάλτσα από μοσχολέμονο και πλατύφυλλο βασιλικό

by ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

συνταγή:CHEF ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υλικά

  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού σιτάρι (άσπαστο)
  • 6 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
  • 80 γρ. κάπαρη
  • 60 γρ. κίτρινες πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια 3 εκ.
  • 100 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε λωρίδες μήκους 8 εκ.
  • 100 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε λωρίδες μήκους 8 εκ.
  • 2- 3 φουντίτσες φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
  • Αλάτι  (ανάλογο)
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ζάχαρη

Για τη σάλτσα
100 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
50 ml. χυμό από μοσχολέμονο
1 κ.σ  ψιλοκομμένο πλατύφυλλο βασιλικό
50 γρ. θυμαρίσιο μέλι
Αλάτι
Λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το σιτάρι και το αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει. Ακολούθως το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει με λίγο αλάτι περίπου για 25 λεπτά της ώρας. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μείνει συμπαγές και να μη λιώσει. Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα στο μούλτι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και προσθέτοντας στο τέλος κλωστή το ελαιόλαδο και τη διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, λαδώνουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα.

Βάζουμε τα κολοκυθάκια με ελάχιστο νερό και 1 κ.σ ζάχαρη να τραγανίσουν στο τηγάνι για 4 λεπτά.

Παίρνουμε μια μικρή λεκάνη (μπασίνα) και ρίχνουμε μέσα το σιτάρι, τις πιπεριές και  την κάπαρη. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε προσεκτικά να μη σπάσουν. Βρέχουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα και στήνουμε το πιάτο γαρνίροντας με λίγες φουντίτσες βασιλικού.

Last modified on Τρίτη, 27 Μάιος 2014 18:37
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 16:07

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΠΑΡΤΖΑΚΗ

by ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Last modified on Κυριακή, 14 Ιούνιος 2015 20:00
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

ADS

ΦΟΡΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ