Τρίτη 22, Αύγουστος 2017
   
Text Size

Συνταγές μελών μας

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 03:29

Λαβράκι με κρούστα από κρίθινο παξιμάδι & ζεστή χωριάτικη σαλάτα

by ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
συνταγή:ΣΕΦ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΥΡΑΣ

Υλικά για τέσσερα άτομα

Για το ψάρι

  • 2 λαβράκια ενός κιλού το καθένα
  • 180γρ. Κρητικό κρίθινο παξιμάδι
  • 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης
  • Μία κουταλιά νερό
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τα ψάρια αφαιρώντας όλα τα αγκάθια. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και αλατίζουμε. Θρυμματίζουμε το παξιμάδι στο μπλέντερ μαζί με το μισό ελαιόλαδο το νερό και ρίχνουμε αλατοπίπερο και ρίγανη. Ανάμεσα σε δύο κομμάτια ριζόχαρτο το ανοίγουμε σαν φύλλο ζύμης με τον πλάστη. Με προσοχή για να μην σπάσει η κρούστα τη βάζουμε επάνω στο ψάρι και φυλάσσουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε το ψάρι για μερικά λεπτά απ’ την πλευρά της κρούστας.

Για τη ζεστή χωριάτικη

  • 150γρ. κόκκινα ντοματίνια
  • 150γρ. κίτρινα ντοματίνια
  • 180γρ. αγγουράκι τουρσί
  • 100γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 50γρ. πιπεριά πράσινη
  • 50γρ. πιπεριά Φλωρίνης
  • Μία μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 250γρ. φέτα ΠΟΠ
  • 50γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες
  • 50γρ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης
  • Μία κουταλιά κάππαρη
  • Μερικά καπαρόμηλα

Εκτέλεση
Χαράζουμε τα ντοματίνια και τα βουτάμε σε νερό που βράζει και αμέσως σε πάγο για να βγάλουμε τη φλούδα. Σ’ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένα σε κύβους να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς. Αλάτι και πιπέρι και τέλος βάζουμε την τριμμένη ντομάτα τη φέτα και τα αρωματικά. Ψήνουμε για λίγο ώστε να μείνουν τα υλικά τραγανά.

Για το στήσιμο του πιάτου
Τοποθετούμε τη σαλάτα στη μέση του πιάτου και επάνω ακουμπάμε τα κομμάτια του ψαριού με την κρούστα προς τα πάνω. Τριγύρω γαρνίρουμε με αρωματικά βότανα, ντοματίνια, κάππαρη και βρέχουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης.

Last modified on Πέμπτη, 03 Απρίλιος 2014 13:20

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

ADS

ΦΟΡΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ