Παραδοσιακά Λουκάνικα ξυδάτα

Υλικά

-λεπτά έντερα χοίρου
-1 κιλό χοιρινό κρέας με λίπος όχι μόνο ψαχνό
-ξύδι
-πιπέρι
-κύμινο
-αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια, το βάζουμε σ΄ενα μπολ, προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπάσει το κρέας, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και σκεπάζουμε το δοχείο. Το αφήνουμε για μια ήμερα για να το πιάσει το ξύδι. Όταν είναι έτοιμο μπορούμε να το δοκιμάσουμε εάν έχει το ξύδι και αλάτι που επιθυμούμε τηγανίζοντας 2-3 κομματάκια.

Εάν όχι προσθέτουμε επιπλέον και το αφήνουμε μερικές ώρες ακόμα. Εν τω μεταξύ πλένουμε τα έντερα μέσα έξω και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι. Δένουμε κάθε έντερο από τη μια μεριά κόμπο και το γεμίζουμε με τα κομμάτια του κρέατος με ένα μικρό χωνάκι χωρίς να το φουσκώσουμε πολύ. Όταν γεμίσει το δένουμε και από την άλλη πλευρά με κόμπο. Στη συνέχεια κρεμάμε τα γεμισμένα λουκάνικα σ’ ένα ξύλο στο τζάκι ή μπορούμε να κάνουμε κάποια κατασκευή έξω. Για την φωτιά μαζεύουμε αρωματικά χόρτα όπως θυμάρι, φασκομηλιά, ρίγανη. 

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε καπνό και όχι φωτιά για να καπνιστούν. Όταν είναι έτοιμα  τα ξεκρεμάμε και τα κρεμάμε πάλι σε δροσερό μέρος. Τώρα όταν θέλουμε να το τηγανίσουμε βάζουμε λίγο λάδι σ΄ενα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.