23η παγκρήτια γιορτή κίτρου 21/8/2011
-
in Public

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ξεκίνησε την Κυριακή 21/8/2011 στο Γαράζο η 23η γιορτή του κίτρου, ένας πολιτιστικός θεσμός με παρελθόν, παρών και φυσικά μέλλον, καθώς διακρίναμεέντονο ζήλο από τα Γαραζανάκια, που και φέτος πρωτοτύπησαν στη γιορτή, παρουσιάζοντας νέα πράγματα.
Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος Γαράζου με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, παρουσίασαν φαγητά και γλυκά από το παραδοσιακό προϊόν του χωριού το κίτρο, με το εντυπωσιακό κόψιμο κιτρόπιτας 5,5 μέτρων και 100 κιλών. Η γιορτή αυτή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και για λίγα χρόνια συμπεριλαμβανόταν στις χοροεσπερίδες που διοργάνωνε ο σύλλογος.
Έτσι με τα χρόνια οι Γαραζάνοι κατέληξαν στην αξιοποίηση του προϊόν τους, η οποία εξελίχθηκε σαν ένα πολυήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ που συμπληρώνεται κάθε φορά και με άλλες παρουσιάσεις, όπως φέτος με τις τρεις εκθέσεις.
Η έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής του Γαραζανού ταλαντούχου ζωγράφου Νίκου Ρουσσάκη που διαγράφει ένα λαμπρό μέλλον στο χώρο αυτό, ο οποίος ζωγράφισε και την αφίσα, η έκθεση χειροποίητων χρυσοχοΐας και ασημιού, του Γιώργη Παπαδάκη Γαραζανού Γαμπρού και η έκθεση της Ειρήνης Κεφαλογιάννη κόρη του ιερέα Π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη από τα Ανώγεια, με περίτεχνα κοσμήματα της σε πολύτιμες πέτρες και μέταλλα.
Αναφερόμενος στις φετινές εκδηλώσεις ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γαράζου κ. Μανούσος Κλάδος τόνισε:
«Κάθε χρόνο κάνουμε κάτι καινούριο, έτσι φέτος βάλαμε τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική του κίτρου, που είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς πιστεύω ότι το κίτρο μπορεί να έχει πολλές χρήσεις στην καθημερινή κουζίνα. Από πέρυσι είχε ξεκινήσει η ιδέα να φτιάξουμε μια μεγάλη πίττα με κίτρο, για να μπορεί να την απολαύσει ο κόσμος, που φέτος πιστεύω ότι ξεπέρασε την πρώτη μέρα κάθε προηγούμενο.
Η συνεργασία μας με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης που ανοίξαμε φέτος, πιστεύουμε να έχει συνέχεια, όπως μια έκθεση με συνταγές από φαγητά και γλυκά από το κίτρο, το παραδοσιακό μας προϊόν. Κάθε χρόνο η γιορτή αυτή αναβαθμίζεται και αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους, καθώς στη διοργάνωση, δραστηριοποιείται ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας του χωριού. Σημαντικό επίσης φέτος, θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, η πρώτη παρουσίαση της θεατρικής μας ομάδας με το έργο ο «Μπακαλόγατος» του Χρήστου και Γιώργη Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργη Πολίτη.» Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλάμβανε την Δευτέρα μια βεγγέρα με τον Γιώργο Βιτώρο σε μια βραδιά γεμάτη μαντινάδες, ριζίτικα και ευτράπελες αφηγήσεις με τίτλο «Μάτια που εύκολα γελούν... εύκολα δακρύζουν».
Την Τρίτη υπήρχε στο πρόγραμμα η κινηματογραφική βραδιά «The King of Mykonos», ελληνική κωμωδία προσφορά της ODEON, την Πέμπτη από την θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου ο «Μπακαλόγατος» και η αυλαία των εκδηλώσεων επεσε την Παρασκευή με την συναυλία κρητικής και έντεχνης μουσικής με τους Μιχάλη Πετσάκη-Γιώργο Αγγελογιαννάκη και το συγκρότημά τους.
Το Γαράζο είναι η πρώτη κιτροπαραγωγική δύναμη της χώρας, με απέραντες εκτάσεις καλλιεργειών στην κοιλάδα του Μυλοποτάμου. Το κίτρο ανήκει στην οικογένεια των Ρυτωδών ή Ρυτιδών. Είναι δέντρο αειθαλές και αρωματικό.Κατά το Διοσκουρίδη και τον Θεόφραστο η κιτριά έφτασε στη χώρα μας από την Περσία ή την Ινδία, όπου ήταν αυτοφυής. Ο καρπός της είναι μεγάλος,ποώδης ή σφαιρικός, παχύς, τρυφερός και γλυκός. Ο φλοιός, που περιλαμβάνει την κάψα, είναι υπόξινος και έχει χρώμα κιτρινοπράσινο. Η φλούδα του κίτρου είναι γεμάτη αιθέριο έλαιο και βιταμίνες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, τη ζαχαροπλαστική και τη σαπωνοποιία. Η λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιούσε τον καρπό της κιτριάς με πολλούς τρόπους και για διάφορες παθήσεις. Οι Γαραζάνοι καλλιεργούσαν το κίτρο από τις αρχές του 20ου αιώνα και είναι μέλη της Ένωσης Κιτροπαραγωγών Κρήτης.
Στο Γαράζο οργανώνεται η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου που αποτελεί την παλαιότερη πολιτιστική εκδήλωση του Νομού Ρεθύμνης.
Comments
- No comments found
Leave your comments