Η ιστορία του εσωτερικού φλοιού του αειθαλούς δέντρου με την ονομασία Κιννάμωμο (κοινώς κανέλλα) εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, όπου εθεωρείτο πολυτιμότερο και από το χρυσάφι. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο φλοιό για θεραπευτικούς σκοπούς και ως αρωματικό στοιχείο στα εδέσματα τους, αλλά ήταν για αυτούς ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά ταρίχευσης.

Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιελάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίππης και γαστροπεπτικών προβλημάτων. Ένα   πολύ   συγγενές   με   το   δένδρο   Κιννάμωμο,   το   Rou Gui(Cinnamomum cassia),  καταγόμενο  από την  Κίνα  και  Ιαπωνία, χρησιμοποιείται με   παρόμοιες  θεραπευτικές   ιδιότητες  με  την κανέλλα- ως Yang τονωτικό.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μόλις τώρα άρχισε να αγγίζει μερικές από τις θαυμαστές δυνατότητες της κανέλλας ως αναφορά την θεραπευτική της δράση στην ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα   με   την   επιστήμη   της   φυτοθεραπείας   η   κανέλλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες.

Τα κύρια συστατικά της κανέλλας είναι:

1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη) 8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)

• Σύμφωνα με Ιαπωνικές μελέτες πού έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1980 οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλλας παρουσιάζουν ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Ακόμη φαίνεται ότι βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού.

• Το εκχύλισμα της κανέλλας παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.

Σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστρο¬πεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια της κανέλλας φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητισιακή δράση και αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος της κανέλλας. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι κινναμικές αλδεΰδες του εκχυλίσματος της κανέλλας μπορούν αποτελεσματικά να δράσουν κατά 4 ειδών ^3η^1^^I^, χωρίς όμως να προκαλέσουν κάποιο αρνητικό αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον πληθυσμό των ευεργετικών προβιοτικών στελεχών.

• Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η κανέλλα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου II, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού τους να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται από τις μελέτες η κανέλλα διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου πού εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.

• Στις ίδιες έρευνες εμφανίστηκε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς σημαντική μείωση της ΗDL χοληστερόλης. Σε κάποιες πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες χορηγώντας για 4 μήνες 3 φορές ημερησίως εκχύλισμα κανέλλας, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II.

• Η κανέλλα έχει να επιδείξει μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και απενεργοποίηση των ριζών υδροξυλίου και υπεροξειδίων.

Θεωρείται ότι διαθέτει την πλέον ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συγκρινόμενη με άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες πού ανευρίσκονται στο μοσχοκά- ρυδο, στη βανίλια, στον άνηθο, στην πιπερόριζα και στη γλυκόριζα.

BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. BHP, 1983; Newall et al., 1996 Quale JM et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med. 1996;24(2): 103-9
2. Ooi LS et al. Antimicrobial activities of Cinnamon Oil and cinnamalde-hyde from the Chinese Medicinal Herb cassia Blume. Am J Chin Med 2006;34(3):511-22
3. Lee HS, Ahn YJ. Growth inhibiting effects of Cinnamomum cassia bark derived materials on humans intestinal bacteria.
J Agric Food Chem. 1998 Jan 19;46(1):8012
4. Oin B, et al. Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diab. Res Clin Pract.2003 Dec;62(3): 139-48.
5. Khan A, et al. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care, 2003; 26(12):3215-18
6. Manq B, et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin 2006 May;36(5):340-4
7. Murcia MA, et al. Antioxidant evaluation in dessert spices compared with common food additives. Influence of irradiation procedure. J AgricFood Chem. 2004 Apr 7;52(7): 1872-81
8. Murcia MA, Lin CC, Wu SJ, Chang CH, Ng LT. Antioxidant activity of Cinnamomum cassia. Phytother Res. 2003 Aug;17(7):726-30
9. Takenaqa M, et al. In vitro effect of cinnamic aldehyde, a main component of Cinnamomi Cortex, on human platelet aggregation and arachidonic acid metabolism. J.Pharmacobiodyn 1987 May;10(5):201-8.
10. Huang J, Wang S, Luo X, Xie Y, Shi X. Cinnamaldehyde reduction of platelet aggregation and thrombosis in rodents. Thromb Res. 2006 Apr 17; [Epub ahead of print].
11. ESCOP Monographs Second Edition. European Scientific Cooperative on Phytotherapy. Thieme Publishing. 2003.

 

 

Πηγή:  ISO PLUS. A.E

 

                                                                                                                                             Γράφει ο κ. Χάρης Χαρωνίτης

                                                                                                                                             Διατροφολόγος - Διαιτολόγος