
Η ιστορία του εσωτερικού φλοιού του αειθαλούς δέντρου με την ονομασία Κιννάμωμο (κοινώς κανέλλα) εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, όπου εθεωρείτο πολυτιμότερο και από το χρυσάφι. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο φλοιό για θεραπευτικούς σκοπούς και ως αρωματικό στοιχείο στα εδέσματα τους, αλλά ήταν για αυτούς ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά ταρίχευσης.
Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιελάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίππης και γαστροπεπτικών προβλημάτων. Ένα πολύ συγγενές με το δένδρο Κιννάμωμο, το Rou Gui(Cinnamomum cassia), καταγόμενο από την Κίνα και Ιαπωνία, χρησιμοποιείται με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με την κανέλλα- ως Yang τονωτικό.
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μόλις τώρα άρχισε να αγγίζει μερικές από τις θαυμαστές δυνατότητες της κανέλλας ως αναφορά την θεραπευτική της δράση στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με την επιστήμη της φυτοθεραπείας η κανέλλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες.
Τα κύρια συστατικά της κανέλλας είναι:
1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη) 8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)
• Σύμφωνα με Ιαπωνικές μελέτες πού έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1980 οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλλας παρουσιάζουν ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Ακόμη φαίνεται ότι βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού.
• Το εκχύλισμα της κανέλλας παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.
Σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστρο¬πεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια της κανέλλας φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητισιακή δράση και αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος της κανέλλας. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι κινναμικές αλδεΰδες του εκχυλίσματος της κανέλλας μπορούν αποτελεσματικά να δράσουν κατά 4 ειδών ^3η^1^^I^, χωρίς όμως να προκαλέσουν κάποιο αρνητικό αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον πληθυσμό των ευεργετικών προβιοτικών στελεχών.
• Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η κανέλλα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου II, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού τους να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται από τις μελέτες η κανέλλα διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου πού εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.
• Στις ίδιες έρευνες εμφανίστηκε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς σημαντική μείωση της ΗDL χοληστερόλης. Σε κάποιες πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες χορηγώντας για 4 μήνες 3 φορές ημερησίως εκχύλισμα κανέλλας, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II.
• Η κανέλλα έχει να επιδείξει μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και απενεργοποίηση των ριζών υδροξυλίου και υπεροξειδίων.
Θεωρείται ότι διαθέτει την πλέον ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συγκρινόμενη με άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες πού ανευρίσκονται στο μοσχοκά- ρυδο, στη βανίλια, στον άνηθο, στην πιπερόριζα και στη γλυκόριζα.
Πηγή: ISO PLUS. A.E
Γράφει ο κ. Χάρης Χαρωνίτης
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος