Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με χαρά ανακοινώνει την διεξαγωγή του 9ου Κρητικού διαγωνισμού Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής και Καλλιτεχνικής δημιουργίας της Μεσογείου που θα λάβει χώρα  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούβες Ηρακλείου στις 12-13 &14 Δεκεμβρίου 2014.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης ανακοινώνει την διεξαγωγή του 7ου παγκρήτιου διαγωνισμού κρητικής κουζίνας στο εκθεσιακό κέντρο Αγυιάς  στα Χανιά στις 27-28 &29 Νοεμβρίου 2015.

6ο Διαγωνισμό Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής που διοργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου και την Περιφεριακή Ενότητα Ρεθύμνου ενώ υποστηρίζεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων  και το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, καθώς και όλων των τοπικών παραγόντων, φορέων Εστίασης και Τουρισμού (Σύλλογος Εστιατόρων Ρεθύμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων), Πολιτιστικών Συλλόγων κ.α.  στις 15,16 και 17 Νοεμβρίου 2013,στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Ο Διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται κάθε χρόνο, είναι τοπικός, με παγκρήτια εμβέλεια, έχει βάση την Κρητική Μαγειρική και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό. Κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης του Ρεθύμνου θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να επισκεφθούν το χώρο του Διαγωνισμού και να γνωρίσουν την Κρητική κουζίνα και τα τοπικά μας προϊόντα. Ο Διαγωνισμός αποτελεί ένα ευρύτερο πολιτιστικό γεγονός, καθώς υπάρχει, συμμετοχή

πολιτιστικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών, μαθητών από σχολεία και σχολές μαγειρικής, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διαγωνισμού περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, ομιλίες και λοιπές εκδηλώσεις, συμμετοχή από παραδοσιακά συγκροτήματα, που καθιστούν ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση τους από το κοινό. Επίσης υπάρχει και πλήθος παραγωγών τοπικών προϊόντων, εταιρειών του επισιτιστικού τομέα, παραγόντων της Γαστρονομίας, της Εστίασης και του Τουρισμού.

Στον Άγιο Νικόλαο, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, διοργανώνει από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2012, τον 5ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας, με τίτλο «5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής», ο οποίος διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Κρήτη, με μεγάλη επιτυχία. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Ερμής, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, του ΠΑΟΔΑΝ ,της ΔΑΕΑΝ και της Iberostar καθώς και άλλων τοπικών παραγόντων, φορέων εστίασης και τουρισμού, πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ερμής παραβρέθηκαν ο κ. Ευάγγελος Αγάλου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, διευθυντής των ξενοδοχείων ΕΡΜΗΣ - ΚΟΡΑΛ και πρόεδρος της Πανελλήνιας και Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Μαρία Καφετζάκη, ο σύμβουλος του Δήμου σε θέματα τουρισμού κ. Γιώργος  Χουρδάκης, ο προϊστάμενος ΚΤΕΛ Νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Πατεράκης,ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου και ο κ. Κωστής Θεοδωράκης πρόεδρος των Εστιατορίων και μπαρ Αγίου Νικολάου.

Στο τριήμερο 9,10 και 11/11 πραγματοποιήθηκαν, εκτός από τον κυρίως διαγωνισμό μαγειρικής της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, και άλλες κατηγορίες διαγωνισμών γαστρονομίας όπως «μαγειρεύοντας με τα παιδιά», παρασκευές καινοτόμων συνταγών με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, ανάλογα τις συμμετοχές των συλλόγωνκαθώς και άλλων φορέων ή και μεμονωμένων πολιτών που θα πάρουν μέρος. Επίσης υπήρχαν σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου παράλληλες εκδηλώσεις όπως έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, ομιλίες και παρουσιάσεις με θέμα πάντα την Κρητική Διατροφή, τυροκόμηση κ.α.  

Στόχος της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής στον Άγιο Νικόλαο ήταν η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της Λασηθιώτικης μαγειρικής καθώς και η προώθηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα, λάδι, κρασί, κρητικό τυρί, ζυμαρικά, κρέας, ψωμί-παξιμάδι, αρωματικά φυτά, σταφίδα,μέλι , κηπευτικά, φρούτα κ.α. 

«Η Λέσχη Αρχιμαγείρων θεωρεί ότι η γαστρονομική μας παράδοση αποτελεί πολιτιστικό και τουριστικό αγαθό και ο ρόλος του είναι καταλυτικός καθώς μέσα από τις γαστρονομικές συνήθειες κάθε περιοχής προβάλλεται διαρκώς ο βαθμός πολιτισμού και τουριστικής συνείδησης που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Η λέσχη είναι επίσης αρωγός στη σωστή ανάπτυξη και διάδοση της Κρητικής διατροφής και κουλτούρας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή του ο κ. Ευάγγελος Αγάλου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης. «Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων που παράγουμε, η σύνδεση του πρωτογενή αγροτικού τομέα με τον τουρισμό,αποτελεί μονόδρομο αλλά και στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Πελεκανάκης Γιώργος,Διευθυντής των ξενοδοχείων ΕΡΜΗΣ - ΚΟΡΑΛ και πρόεδρος της Πανελλήνιας και Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων. «Η κρητική κουζίνα παραδοσιακή και νεότερη, αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας και οφείλουμε να την προωθούμε τόσο εντός (π.χ. κρητικό πρωινό στα Ξενοδοχεία) όσο και εκτός συνόρων, να την εξελίσσουμε σε κάθε ευκαιρία και να την υπηρετούμε όσο πιο δημιουργικά μπορούμε» αναφέρουν σε δηλώσεις τους μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΚ.  

 

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, στα πλαίσια της επιμόρφωσης τόσο σε παγκρήτια όσο και διεθνή εμβέλεια, διοργανώνει τον 8ο Διαγωνισμό Κρητικής Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής & Καλλιτεχνικής Δημιουργίας & Μεσογειακής-Διεθνούς Κουζίνας το διάστημα από 2-5 Μαρτίου 2012στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στο χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Η έναρξη των εκδηλώσεων είναι στις 10:00 π.μ. Εκτός των συμμετοχών των διαγωνιζομένων σε διάφορες κατηγορίες (μαθητές, επαγγελματίες κλπ.) υπήρξαν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ανταλλαγή γαστρονομικών γνώσεων κι εμπειριών, η προώθηση τοπικών εδεσμάτων και η ανάπτυξη καλής συνεργασίας μεταξύ συμμετεχόντων από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, στα πλαίσια της επιμόρφωσης σε παγκρήτια εμβέλεια, συνδιοργανώνει με τον Δήμο Χανίων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, των Μύλων Κρήτης και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων τον 4οΔιαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας, στις 12 & 13 Νοεμβρίου 2011 στο Παλαιό Τελωνείο, στα Χανιά.Προσπάθειά μας είναι η συνέχιση αυτού του διαγωνισμού, ο οποίος έχει ήδη γίνει θεσμός και σε άλλους νομούς της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μαθητών, επαγγελματιών και διαφόρων Συλλόγων είναι επιβεβλημένη, για την επιτυχία του Διαγωνισμού.

Το 2004 η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης προέβη και σε μια ακόμα διοργάνωση, πραγματοποίησε το «1 ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας».

Ο διαγωνισμός έγινε θεσμός και διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο με βασικό στόχο να προάγει την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα και την προβολή του πιο πολύτιμου αγαθού αυτής, το «ελαιόλαδο», αλλά και όλων των Κρητικών προϊόντων.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης δεν θέλησε να απομονωθεί και να κλειστεί σε ένα καθαρά τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό φρόντισε να συνυπάρξει και να επικοινωνήσει με ενώσεις σε Ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

το 1998 σε συνεργασία με την τότε Σ.Τ.Ε. (σήμερα Ο.Τ.Ε.Κ.) διοργανώθηκε ο «1ος Μεσογειακός Διαγωνισμός Μαγειρικής Τέχνης και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» στο χώρο που παραχωρήθηκε από τη Σ.Τ.Ε. Ήταν ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο όμως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πλέον έχει γίνει θεσμός στο χώρο της Γαστρονομίας αφού έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 9 Μεσογειακοί διαγωνισμοί.

 

Η  Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης ήταν πλέον πραγματικότητα. Η διοικούσα επιτροπή και τα μέλη της έπρεπε να δραστηριοποιηθούν για να επιτύχουν το πιο δύσκολο κομμάτι του κοινού τους οράματος, τους στόχους τους που ήταν οι εξής:

 

• Η ανάπτυξη του μορφωτικού και τεχνικού επιπέδου όλων των μελών με τη συνεχή ενημέρωση, την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και εκθέσεων.

• Η δραστηριοποίηση και οι συνδυασμένες προσπάθειες όλων των μελών για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων και η διάδοση της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας.

• Η αρωγή και η πληροφόρηση των μελών για την εξειδίκευση της μαγειρικής τέχνης.

• Η τεχνική μόρφωση των μελών και η εξύψωση του βιοτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου.

• Η διοργάνωση από το Δ.Σ. διαγωνισμών.

• Η συνεργασία και σύμπραξη με άλλες Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Ενώσεις για την καλύτερη

ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών σχετικά με τα νέα δεδομένα του κλάδου.

• Η προσφορά μας σε οτιδήποτε χρειαστούν οι σχολές και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την γαστρονομική τέχνη.

• Η αμέριστη υποστήριξη μας μέσω των γνώσεων και της πείρας των μελών για την ανάπτυξη του Τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

ces and solutions.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια ομάδα επιτυχημένων αρχιμαγείρων της Κρήτης ενώθηκε για να στηρίξει και να προάγει το κλάδο. Πρωτεργάτες αυτής της ομάδας ήταν ο Αγάλου Ευάγγελος, ο Αμαργιωτάκης Εμμανουήλ, ο Αναστασάκης Γεώργιος και ο Κασαπάκης Νικόλαος. Μαζί οραματίστηκαν να δημιουργήσουν μια ένωση, η οποία πήρε σάρκα και οστά το 1992 και ονομάστηκε Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με διοικούσα επιτροπή τους προαναφερθέντες.