Ο Νίκος Κουρίνος είναι ένας chef δημιουργικός, με πολλές ικανότητες και γνώσεις αλλά και επιτυχημένος επιχειρηματίας που τα τελευταία χρόνια το επιβεβαιώνουν όλοι οι επισκέπτες του εστιατορίου κουζεϊνερί στο Ηράκλειο.

Αρκετές διακρίσεις, σεμινάρια στο ενεργητικό του, αλλά και μέσα από το μαγειρικό προφίλ που παρουσιάζει στο ΚΟΥΖΕΙΝΕΡΙ, μας θυμίζει αρκετά συχνά την αγάπη και το μεράκι του για τη μαγειρική.

Θα ήθελα να μας κάνεις μια αναφορά στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σου καριέρας και ποιοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν δίπλα σου;

Ευτυχώς το ξεκίνημα της καριέρας μου δεν ήταν εύκολο, υπήρξαν αρκετές δυσκολίες από την πρακτική μου. Στο ξεκίνημα μου με βοήθησαν κάποια άτομα και τους ευχαριστώ,  δεν θέλω να αναφέρω ονόματα γιατί μπορεί να ξεχάσω κάποιους.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο επιχειρηματίας και συγχρόνως ο chef στο ίδιο εστιατόριο;

Είναι δύσκολο εν μέρει ,το δύσκολο είναι ότι πρέπει να ελέγχεις τα πάντα αλλά εκεί οφείλεται και η επιτυχία ενός τέτοιου εστιατορίου διότι ό επιχειρηματίας-chef είναι υπεύθυνος για όλα που σημάνει ότι δεν θα δυσκολευτεί να επιλέξει ένα ακριβό προϊόν που σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε πρόβλημα από τον επιχειρηματία. Έχει όλη την ευθύνη.  Δεν μπορεί να πει στον πελάτη ότι το αφεντικό μου αγοράζει δεύτερης ποιότητας πρώτες ύλες.

Η προσωπική μας φιλία μου επιτρέπει να γνωρίζω με πόσο αγάπη και φροντίδα διαχειρίζεσαι και επιλέγεις τις πρώτες ύλες για την κουζίνα σου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα;

Η πρώτη ύλη είναι ότι σημαντικότερο για ένα εστιατόριο. Πρέπει να σεβόμαστε την καλή πρώτη ύλη. Όταν δουλεύουμε καλή πρώτη δεν πρέπει να την πειράζουμε πολύ,  πρέπει να την παρασκευάζουμε όσο πια απλά γίνεται ώστε να μπορεί ο πελάτης να αντιληφθεί την αξία του προϊόντος.

Υπάρχουν κάποια πιάτα που έχουν ξεχωρίσει στις κάρτες του εστιατορίου ΚΟΥΖΕΙΝΕΡΙ και έχουν αποκτήσει «φανατικούς» επισκέπτες;

Υπάρχουν αρκετά πιάτα τα οποία ξεχωρίζουν.  Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το κότσι μας το οποίο ψήνεται πολύ αργά στον ξυλόφουρνο.  Τα steak (black angus) είναι από επιλεγμένες φάρμες της Αμερικής και όχι μόνο. Όπως και τα γλυκά μας τα οποία παρασκευάζονται καθημερινά στην κουζίνα μας. Σήμα κατατεθέν το μιλφέιγ μας!

Θεωρείς ότι οι εστιάτορες και οι chef θα πρέπει να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τους για την δημιουργία ενός μενού την εποχικότητα των πρώτων υλών;

Σίγουρα η εποχικότητα ενός προϊόντος είναι σημαντική για τον chef.  Για πολλούς λόγους, ποιότητα, τιμή, απόδοση, αρώματα. Το πρόβλημα  όμως πολλές φορές είναι ότι  ο πελάτης που έχει συνηθίσει ένα πιάτο,  δύσκολα τον πας αλλού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να προσαρμόσεις αυτά που εσύ θέλεις .

Έχεις «παντρευτεί» τη μαγειρική και την «απατάς» με την ζαχαροπλαστική ή το αντίθετο;

Είναι δυο πράγματα που για μένα βαδίζουν παράλληλα. Δεν μπορώ να διανοηθώ εστιατόριο με καλό φαγητό να μην έχει κάρτα γλυκού. Να πουλάει γλυκό όχι να κερνάει, είναι πολύ άσχημο. Άρα, είμαι πιστός σύζυγος και στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Τις αγαπάω και τις δυο!